HÄVIKKIVIIKKO 2017: ON AIKA ARVOSTAA RUOKAA

TÄHTEELLISTÄ ASIAA

1,3 mrd tonnia hukkaan

Näille sivuille on kerätty vuosien varrella koottuja käytännön vinkkejä ja esimerkkejä, miten edetä taistossa ruokahävikkiä vastaan.

On arvioitu, että kaikkiaan  maailman ruoasta 25-30 % päätyy roskiin. Osa ruoasta jää maahan, osa matkalle, osa myymättä kauppaan tai ravintolaan. Kuusi prosenttia ostetusta ruoasta päätyy syömäkelpoisena roskiin,  samoin joka kymmenen vihannes tai hedelmä. Jokainen meistä heittää vuodessa ruokaa roskiin keskimäärin  20-25 kiloa, satojen eurojen arvosta.

Ruokahävikkiä vastaan ei tarvitse taistella otsa hiessä. Jos jokainen kotitalous ostaisi vähän viisaammin, käyttäisi kaappiin vanhenevat tuotteet ja hyödyntäisi ylijäämäruoan, meillä olisi parempi maapallo, vähemmän nälkäisiä ja enemmän rahaa käytössämme.

Silloin voisimme nauttia ruoasta vielä vähän täydemmällä sydämellä  ja puhtaammalla omallatunnolla.

Osallistuminen Hävikkiviikkoon on hyvä tapa aloittaa tekemään parempia valintoja osana omaa arkea. Tule mukaan!

ON AIKA ARVOSTAA RUOKAAliian_hyvaa

Tänä syksynä Hävikkiviikon erityisenä teemana ovat kuluttajien asenteet ja niihin vaikuttaminen. Voimme kertoa monia faktoja ruokahävikin määrästä ja ilmiön vaikutuksista niin ympäristöön, sosiaaliseen hyvinvointiin tai kuluttajan lompakkoon. Lopulta kuitenkin asenne on ratkaiseva asia muutoksen aikaansaamiseksi: On aika arvostaa ruokaa.

Vuonna 2017 haluamme kampanjoimalla lisätä ruoan arvostusta ja tätä kautta vaikuttaa syntyvän hävikin määrään ruokaketjun kaikissa portaissa, erityisesti kuluttajien käyttäytymisessä. Arvostamalla ruokaa arvostat raaka-aineen lisäksi samalla myös koko ruokaketjun toimijoiden työtä, valmistettiinpa ateria sitten kotona tai ammattilaisen toimesta. Ruoka on liian hyvää hukattavaksi.

 

RAKASTU MAKUUN

Hävikkiviikon tarjoama ratkaisu ruokahävikin vähentämiseen löytyy pienistä arkipäiväisistä asioista.

Osana kampanjaa tarjoamme kuluttajille vinkkejä kuinka osoittaa omaa arvostustaan ruokaa kohtaan.

Tämän sivuston materiaalipankkiin on koottu 5 huoneentaulua / vinkkilistaa pienistä asioista jotka helpottavat kuluttajan arkea oman hävikin vähentämisessä:

  • Näin tunnistat päiväysmerkinnät
  • 12 vinkkiä, joiden avulla hyödyntää kaikki ruoka
  • 11 vinkkiä ruuan säilömiseen
  • 9 vinkkiä suunnitelmallisempiin ostoksiin
  • Tieto peruselintarvikkeiden säilymisajoista

Mitkä ovat sinun vinkkisi? Osallistu keskusteluun sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteella #hävikkiviikko tai #ruokahävikki ja kerro meille omat vinkkisi ruokahävikin vähentämiseksi.